Miljoenenverlies voor Taxi Uber

Miljoenenverlies voor Taxi Uber

In de afgelopen drie jaar heeft uber nog geen euro winst gemaakt. Sterker nog, de taxi dienst heeft maandelijks te kampen met een miljoenenverlies. Zo is gebreken uit interne stukken die in bezit zijn van ‘GIZMODO’. Er gaan al langere tijd geruchten dat Uber mega verliesgevend is, mede door de snelle wereldwijde expansiedrift van het Amerikaanse bedrijf.

Rode cijfers

Hoewel dit voor sceptici geen nieuws is, blijkt de naar buitengekomen informatie toch opmerkelijk. De CEO van Uber, Travis Kalanick, heeft namelijk meerdere keren aangegeven dat hij tevreden is met de financiële cijfers van zijn onderneming. Echter blijkt uit de interne stukken dat de taxi app in 2012 al een nettoverlies kon wegschrijven van 20,4 miljoen dollar. Dit bedrag is in 2013 verder doorgegroeid naar 56,5 miljoen dollar. In de eerste helft van 2014 is er een verlies van 161 miljoen dollar gerealiseerd. Dat zijn behoorlijk rode cijfers.

B.V. Nederland

Uber is een besloten vennootschap met het fiscale hoofdkantoor in Nederland en is niet verlicht om alle cijfers openbaar te maken. Voorlopig hoeft het bedrijf zich geen zorgen te maken. Er is in totaal zo’n 4,6 miljard dollar geïnvesteerd in de onderneming en analisten gaan uit van een bedrijfswaarde van ruim 41 miljard. Een paar honderd miljoen verlies per jaar is dan een peulenschil.

Harde kritiek

Uber blijft veel kritiek houden van landen, overheden en concurrenten. Niet alle chauffeurs zijn is bezit van een taxilicentie. Hierdoor kan Uber een lager tarief hanteren naar de consument. In de taxi markt wordt dan ook gesproken van concurrentievervalsing. Ondanks boeten worden de activiteiten gewoon doorgezet.

bron: nu.nl