ZZP’er mag niet bij Uber werken

ZZP’er mag niet bij Uber werken

 

In de USA moet taxi uber haar chauffeurs behandelen als medewerkers. ZZP’ers oftwel zelfstandigen komen niet meer in aanmerking om voor Uber aan de slag te gaan. Dit oordeel komt van de arbeidscommissie in de Amerikaanse staat Californië, aldus persbureau Reuters.

De zaak begon allemaal bij een chauffeuse die van mening was dat Über meer is dan alleen een tussenpersoon. De dienst bepaalt namelijk welke klanten ze mag aannemen, soms zelfs welke route gereden moet worden en ook de manier waarop betaald wordt. De arbeidscommissie gaat daar in mee, volgens hen is het niet langer vol te houden voor Uber dat het bedrijf slechts een tussenpersoon is.

Duizenden belanghebbende chaffeurs

De zaak sluit aan bij een grote rechtszaak, ook in de staat Californië. Duizenden bij de zaak aangesloten chauffeurs eisen hetzelfde, erkenning als medewerker. Daardoor wordt Über verantwoordelijk voor zaken als verzekeringen, belastingafdracht en compensatie bij ziekte.

Critici zijn van mening dat de uitspraak het businessmodel van bedrijf als Über in gevaar brengt. Über wordt mede vanwege dat unieke businessmodel door investeerders gewaardeerd op 50 miljard dollar.  De uitspraak geldt alleen voor de staat Californië, maar wordt door de rechter mogelijk in heel de VS meegenomen.

Lees het hele bericht op: BNR